joi, 23 iulie 2009

Vulpea revine: Chestorul Virgil Ardelean, din nou la sefia Directiei de Informatii si Protectie Interna

gil Ardelean este din nou sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dupa cum a anuntat ministrul, Gabriel Oprea, precizeaza RealitateaTV. Totodata, noul sef al Politiei Romane este Chestorul de Politie Petre Toba. Virgil Ardelean a mai fost la sefia serviciului secret al MAI pana in anul 2007. De asemenea, chestorul Petre Toba a fost adjunct al Inspectorului General al Politiei Romane.
Secretele Caritasului
Virgil Ardelean s-a nascut la data de 1 august, in satul Pericei, judetul Salaj. A urmat studii la scoala de Ofiteri Activi de Militie Baneasa - sectia Militie Economica, clasa Contrasabotaj (absolvita in 1974) si la Facultatea de drept, obtinand ulterior titlul stiintific de doctor in stiinte juridice.
Dupa Revolutia din decembrie 1989, a indeplinit functiile de adjunct al sefului Politiei Municipiului Cluj si apoi sef al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. In perioada cat a condus Politia municipiului Cluj, el a dispus in anul 1994 un control la birourile
Caritas, care patronau un celebru joc piramidal desfasurat in perioada 1991-1994 si care a pagubit 250.000 de romani. Dupa cum il acuza presa, in urma controlului, au disparut dischetele "speciale" cu evidentele platilor facute oamenilor politici de atunci.
Colonelul de politie Virgil Ardelean a fost avansat la gradul de general de brigada (cu o stea) la 27 noiembrie 1997.
A demisionat dupa scandalul Hayssam
In anul 1998, generalul de brigada dr. Virgil Ardelean a fost numit in functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - UM 0962) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. in martie 2001, prim-ministrul Adrian Nastase a emis OUG nr. 29 conferind atributii largi UM 0962, inclusiv culegerea de informatii privind siguranta nationala, interceptarea telefoanelor, filajul, perchezitiile si confiscarile fara mandat de la Parchet
. In anul 2004, el a propus si s-a ocupat de crearea Unitatii de Afaceri Interne din MAI, care sa ancheteze cazurile de coruptie din randul cadrelor MAI. In perioada cat a condus DGIPI, a fost inaintat la gradele de general de divizie (cu 2 stele) la 1 decembrie 1999 si general de corp de armata (cu 3 stele) la 25 octombrie 2000.
In perioada iulie-august 2002, prin redenumirea gradelor odata cu demilitarizarea Politiei Romane, gradul militar de general cu trei stele a fost echivalat cu gradul profesional de chestor sef de politie. I s-a acordat gradul profesional de chestor general de politie (cel mai inalt grad din ierarhia Politiei Romane, echivalent cu cel militar de general cu 4 stele) la 1 martie 2004.
Virgil Ardelean a demisionat din aceasta functie la data de 20 iulie 2006 in urma scandalului declansat de disparitia sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. Alaturi de el, au mai demisionat din functiile indeplinite si directorul SRI, Radu Timofte si directorul SIE, Gheorghe Fulga. Dar spre deosebire de ceilalti doi, chestorului Ardelean nu i-a fost semnata demisia de catre premierul Calin-Popescu Tariceanu, care a refuzat sa-l numeasca in locul lui Ardelean pe Alexandru Boer, fostul sef de cabinet al lui Vasile Blaga.
El si-a inaintat demisia pentru a doua oara in aprilie 2007, la investirea noului ministru de Interne, Cristian David. Demisia i-a fost de aceasta data aprobata la inceputul lunii mai 2007 .