Expertiza contabila solicitata de procurorii DNA in dosarul «Posta Româna» a fost finalizata. Documentul
releva faptul ca afacerea in care sunt implicati doi fosti demnitari (Teodor Chiuariu si Szolt Nagy), directorul CNPR, Mihai Toader, si omul de afacei Sorin Creteanu a dus la prejudicierea statului cu peste 10 milioane de euro. Anchetatorii au urmarit felul in care Posta Româna sau numai angajati ai acestora s-au asociat intr-o afacere in care CNPR a adus ca aport un teren de 8.000 mp si o constructie situate pe Calea Victoriei.
Dosarul “Posta Romana“ se afla in faza imediat premergatoare trimiterii in judecata, dupa ce expertiza financiar-contabila solicitata de procurorii DNA in luna martie a fost finalizata. In concluziile acestui document se arata ca statul roman (prin Compania Nationala Posta Romana) a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de euro
. In dosar sunt cercetati Mihai Toader, directorul Companiei Nationale Posta Romana, Tudor Chiuariu si Szolt Nagy (fostul ministru al justitiei si, respectiv, al comunicatiilor). Potrivit DNA, în dosarul penal 218/P/2006, procurorii efectueaza cercetari cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de conducerea companiei Posta Româna, la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale unor angajati ai sai în alte societati comerciale (Postcom SA) si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului ca urmare a acestor activitati. În cadrul investigatiilor, procurorii au extins verificarile cu privire la modul în care imobilul situat în Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, si terenul aferent acestuia, definit ca fiind proprietate publica a statului (conform HG 550/1996 si HG 1034/2001), au fost constituite de Posta Româna ca aport la capitalul social al companiei private Imopost Developments SA, în actionariatul careia se regasesc, în afara de Posta Romana, societatile Procema SA si Comnord SA, patronate de omul de afaceri Sorin Creteanu – partener de afaceri al premierului Calin Popescu Tariceanu. Comnord SA a construit pentru firma primului-ministru (ATS Trading – reprezentant Citroen) un showroom ultramodern. Cercetarile presupun, între altele, inclusiv verificarea împrejurarilor emiterii de catre Cabinetul Tariceanu a HG 377/2007 (respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare), care a modificat HG 550/1996. Din acest motiv, din dosarul 218/P/2007 a fost disjuns dosarul 240/P/2007, în care mai sunt cercetati sub acuzatia de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul (n.r. - infractiune conexa celor de coruptie) si doi fosti demnitari care au facut posibila aparitia HG 377/2007: liberalul Tudor Chiuariu (fost ministru al justitiei) si Zsolt Nagy (fost ministru al comunicatiilor). In septembrie anul trecut, DNA a cerut acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmaririi penale a celor doi demnitari. Acuzatiile sunt acelea de savârsire a unor infractiuni asimilate celor de coruptie: abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul (în dosarul nr. 240/P/2007).
Miza afacerii
Intregul scandal consacrat in presa sub numele “Posta Romana” a avut ca miza terenul de peste 8000 mp pe care se gasea amplasata o cladire P+8, situata in Calea Victoriei 133 - 135. In anul 2005, Compania Nationala Posta Romana a adus acest activ ca aport la capitalul social al firmei SC Impost Development SA, in cadrul unei asocieri realizate impreuna cu firma Procema SA a omului de afaceri Sorin Creteanu. Asocierea avea drept obiect construirea unei cladiri de zece etaje, evaluata la peste 88 milioane de euro. In cadrul acestei asocieri, Posta Romana detine 40% din actiuni, respectiv din valoarea investitiei care urma sa se faca pe terenul sau. Procema SA (care detine 60% din afacere) urma sa construiasca imobilul pe terenul din Calea Victoriei, cu fonduri atrase si din surse proprii. In momentul de fata, vechea cladire a fost demolata, iar noua constructie este in constructie.
Intreaga afacere a fost posibila prin trecerea acestui imobil din administrarea
Consiliului General al Municipiului Bucuresti in cea a Companiei Nationale Posta Romana. Hotararea de Guvern care a facut posibil acest transfer a mai constatat, pentru a inlesni lucrurile, ca imobilul in cauza “nu avea destinatie publica si nu era afectat vreunui uz sau interes public”. Ministrul economiei
si finantelor, Varujan Vosganian, a fost si el cercetat de catre procurorii DNA pentru contrasemnarea HG 377, fara ca in prealabil sa fi avut avizul pozitiv al directiilor de specialitate ale ministerului pe care il conduce.