Moneda naţională a bătut un nou record ieri, cotaţia BNR pentru moneda europeană a fost de 4,1385 de lei
, mai mare cu peste 6 bani decât în ziua precedentă.
Analiştii spun că deprecierea leului va continua, astfel că, până la finele lunii ianuarie, am putea asista la noi cotaţii istorice. Devalorizarea monedei naţionale se va simţi foarte mult în alimente care, în această perioadă, sunt importate şi, evident, plătite în euro. Mai mult, nici cei care au rate
în euro la bănci şi salarii în lei nu vor scăpa de efectele deprecierii. În perioada de iarnă, România este destul de „vulnerabilă“ din punctul de vedere al importurilor, în special pe segmentul de carne de porc, fructe şi legume.
„La carnea de porc, noi importă m în această perioadă peste 70% din ceea ce se consumă în ţară. În perioada noiembrie-martie, noi aducem din străinătate peste 90% din consumul de legume şi fructe, iar laptele îl importă m doar în procent de 30%“, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Creşteri de până la 20%
„Din februarie, preţurile la carne, lapte, fructe şi legume vor creşte cu 7%-10%, dacă euro
se menţine la 4,1 lei. Dacă se va continua deprecierea leului, probabil vom ajunge ca în martie să avem preţuri cu 20% mai mari“, a mai avertizat preşedintele Agrostar. Partea bună este că reprezentanţii panificatorilor din România cred că preţul la pâine nu se va schimba decât în anumite condiţii, care ţin mai mult de gazul natural
. „Preţul pâinii nu se va modifica. Noi avem norocul că nu luăm materia primă din import. Singurele lucruri care ar putea influenţa o modificare de preţ ar fi creşterea materiei prime
la pâine şi scumpirea gazelor“, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.