sâmbătă, 19 septembrie 2009

Sanatatea incepe cu controlul alimentelor

Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au lansat programul "Siguranta Produselor Alimentare" (SPA). "Scopul programului este de a oferi consumatorilor informatiile necesare astfel incat acestia sa fie avizati si exigenti atunci cand cumpara un produs alimentar", a declarat dr. Daniela Bartos, ministrul Sanatatii. Ghidul SPA contine informatii fundamentale privind siguranta alimentara, aditivii alimentari si consumul zilnic admis, precum si etichetarea produselor. De asemenea, ghidul cuprinde atat o serie de sfaturi practice pentru consumatori, cat si drepturile acestora. Din cele 40.000 de exemplare ale SPA, 10.000 sunt distribuite prin intermediul MSF catre Directiile Judetene de Sanatate Publica, si alte 10.000 prin intermediul ANPC catre Oficiile judetene pentru protectia consumatorilor. Informatiile pot fi gasite si pe Internet, la adresa www.siguranta-alimentara.ro. Ce sunt aditivii alimentari? Folositi inca din antichitate pentru obtinerea de alimente, aditivii alimentari s-au diversificat, Uniunea Europeana autorizand pentru folosire 311 de astfel de E-uri. Ce sunt de fapt acesti aditivi? Sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Comisia Codex Alimentarius din cadrul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza in manualul procedural ca "aditivul alimentar semnifica orice substanta, chiar si de natura microbiologica, care nu este consumata in mod natural ca aliment, chiar daca are sau nu valoare nutritiva, a carui adaugare in produsul alimentar este legata de un scop tehnologic (si senzorial) in fabricarea, ambalarea sau pastrarea produselor alimentare, cu efect cert sau de la care nu se asteapta efecte convenabile asupra proprietatii acestora. Termenul de aditiv nu include contaminanti sau subsante adaugate in alimente pentru mentinerea sau imbunatatirea calitatii nutritive". Ce ar trebui sa intelegem din aceasta definitie, greoaie pentru multi? Ca folosirea aditivilor alimentari, mult mai cunoscuti sub numele de E-uri, este justificata in scopul conservarii nutritive a unui produs alimentar, favorizarii fabricarii, ambalarii, depozitarii si transportului produselor alimentare si ameliorarii calitatii de conservare si stabilitate a unui produs. Folosirea acestor aditivi nu este insa permisa in cazul in care se intentioneaza mascarea unor alterari sau degradari ale produselor sau ascunderea unor greseli de fabricatie. De asemenea, este interzisa folosirea E-urilor in cazul in care consumatorul este indus in eroare in ceea ce priveste calitatea produsului sau cand doza propusa pune in pericol sanatatea oamenilor. Doza zilnica de E-uri In prezent, reglementarile privind siguranta utilizarii de aditivi alimentari sunt emise de Comunitatea Europeana. Analiza si evaluarea sigurantei pentru consum este realizata de un grup de experti independenti reuniti in cadrul Comisiei Stiintifice pentru Produse Alimentare care raporteaza Comisiei Europene. Pe baza rezultatelor de laborator obtinute, se calculeaza Consumul zilnic admis, respectiv cantitatea estimata dintr-un aditiv alimentar, exprimata in raport cu greutatea corporala, care poate fi consumata zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara riscuri pentru sanatate. Dozele zilnice admisibile pentru om sunt in functie de aditiv si se exprima in miligram/kg corp. Aceste doze nu trebuie insa confundate cu cantitatile care se introduc in produsele alimentare. Ochii pe eticheta Etichetarea tuturor alimentelor este obligatorie. Fiecare eticheta trebuie sa cuprinda in limba romana: denumirea sub care este vandut alimentul; lista completa si cantitatea ingredientelor; termenul de garantie; conditiile de depozitare si de folosire; numele producatorului, ambalatorului si al distribuitorului; locul de origine sau de provenienta al alimentului; concentratie alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2 la suta; o mentiune privind lotul si mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse. In cazul in care lista ingredientelor pe care le contine produsul respectiv nu este scrisa pe eticheta, cumparatorul se poate adresa Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. Cazuri de toxiinfectii alimentare La inceputul anului 2001, la Botosani, aproximativ 600 de persoane s-au imbolnavit de Salmonella, iar peste 200 au necesitat spitalizare. Un angajat al Recopan SRL Botosani care suferea de Salmonella, prepara aluatul pentru pateuri si alte produse de panificatie fara manusi de protectie. In 1994, mai mult de 200.000 de persoane s-au imbolnavit de Salmonella dupa ce au mancat inghetata de la firma americana Schwan. Acesta a fost cel mai mare caz de imbolnavire in masa din Statele Unite al Americii de la o singura sursa. In urma acestor imbolnaviri, cercetatorii au decoperit ca ingredientele pentru inghetata erau transportate in containere care fusesera folosite in prealabil pentru oua contaminate cu Salmonella. Numarul infectarilor cu salmonella in SUA este estimat la 2 milioane pe an. Sfaturi pentru consumatori - Pentru a evita riscul imbolnavirilor, trebuie sa cumparati produse alimentare numai din magazine sau puncte de vanzare organizate si in nici un caz de la vanzatorii stradali. - Ambalajul produsele achizitionate trebuie sa fie intact. - Este bine ca inainte de a cumpara un produs sa cititi cu atentie eticheta si lista ingredientelor. - Nu uitati sa verificati daca produsele sunt in termen de valabilitate. - Respectati indicatiile privind pastrarea alimentelor cumparate. - Nu cumparati si nu consumati alimente care au culoarea, aspectul sau consistenta modificate, prezinta semne de infestare cu paraziti, urme de contact cu rozatoare. - Sunt de evitat si produsele care au miros si gust straine, pete de mucegai.