sâmbătă, 15 august 2009

Unde duc firele iesirii lui Patriciu din afacerea ce l-a facut miliardar

esirea miliardarului Dinu Patriciu din afacerea Rompetrol, prin vanzarea pachetului de 25% pe care il mai detinea catre KazMunaiGaz, naste mai multe intrebari privind viitorul managerilor pe care i-a adus in grupul petrolier, decizia pe care o vor lua kazahii anul viitor, cand ajung la maturitate obligatiunile companiei, sau cat a incasat omul de afaceri si in ce achizitii isi va plasa banii din tranzactie.

Patriciu a notificat vineri Bursa de Valori Bucuresti ca “decizia de vanzare a participatiei in Rompetrol Group face parte dintr-o strategie de business mai larga”, urmand sa ocupe pozitia de CEO pana la o noua numire din partea KazMunaiGaz. Acesta nu a dat insa alte detalii legate de schimbarile ce vor avea loc in managementul Rompetrol sau de impactul asupra planurilor strategice ale companiei.

“Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata
imobiliara europeana, mass-media si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic”, afirma omul de afaceri, care vrea sa exploateze din postura de investitor oportunitatile aparute in urma declansarii crizei. Mai multi manageri din Rompetrol, contactati telefonic de Business Standard, si-au exprimat surpriza fata de momentul ales de Patriciu pentru exit, desi era previzibil, unii dintre acestia se asteptau ca miliardarul sa mai ramana inca un an la conducerea societatii. In companie, circula deja mai multe versiuni privind omul care il va inlocui pe Patriciu, niciuna nefiind confirmata inca de oficialii Rompetrol sau KMG.



“Rompetrol va avea o cu totul alta fata pana la finele anului, fiind deja luate in calcul mai multe scenarii pentru o noua echipa de management presedinte-CEO, printre acestea figurand atat presedinte kazah-CEO roman, presedinte expat-CEO kazah etc.”, au declarat pentru Business Standard surse apropiate companiei. Sursele citate sustin ca in cadrul societatii exista mai multe discutii care privesc inclusiv numirea unuia dintre oamenii din management apropiati lui Dinu Patriciu pe post de CEO interimar, printre numele avansate de catre cei din Rompetrol fiind Dan Ionescu, director operational al grupului, si Ion Sturza, director general adjunct. Dan Ionescu nu a dorit insa sa comenteze.

“Anuntul privind retragerea totala a lui Dinu Patriciu ne face sa ne intrebam ce se doreste mai departe, ce raporturi vor exista in continuare intre manageri, intre oamenii lui Patriciu si kazahi, ce delegari de autoritate vor avea loc”, au mai explicat sursele din Rompetrol. Potrivit acestora, desi Dinu Patriciu se va retrage, strategia trasata de el va ramane in picioare, compania fiind in continuare atenta la achizitia unui retailer extern de carburanti, precum si a unei rafinarii in zona Mediteranei. “Va fi interesant de urmarit cat de mult va fi afectat Rompetrol de plecarea lui Patriciu, in ceea ce priveste cota de piata, credibilitatea sau bunul
renume. Ar trebui ca factorii de decizie de la KazMunaiGaz (proprietarul grupului - n. red.) sa fie atenti ce fel de CEO aduc. Pe piata petroliera locala este important ca seful unei companii sa coordoneze bine relatia de comunicare cu furnizorii, cu partenerii, clientii”, au comentat, la randul lor, specialisti ai pietei.

“Este, pana la urma, si o chestiune de mentalitate, kahazii venind dintr-o alta cultura, cu alte traditii si alte obiceiuri, si care vor sa faca afaceri bune in Europa si in Romania. Daca vor sa fie competitivi, interesul lor este sa recruteze un manager cu alta viziune, complementara celei pe care o au ei”, a explicat un director roman din cadrul Rompetrol, sub protectia anonimatului. “Intentionez sa ofer KMG sprijinul meu total pe parcursul perioadei de tranzitie, pana cand un nou CEO va fi numit in fruntea companiei”, a precizat vineri Patriciu, adaugand ca este implicat in dezvoltarea unui numar de proiecte noi, care necesita “un nivel maxim de timp si atentie”. Actualul mediu economic si financiar
global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, mai spune omul de afaceri.

Patriciu este, in acest moment, unul dintre investitorii cu lichiditatea cea mai mare din regiune, daca avem in vedere ca a vandut pachetul majoritar al grupului Rompetrol in 2007 catre grupul kazah. Vanzarea a 75% din Rompetrol s-a cifrat la 1,6 mld. $, potrivit datelor ce rezulta din raportul KazMunaiGaz, pe care Patriciu insa nu le confirma.

De atunci, pierderile Rompetrol Rafinare, care administreaza rafinaria Petromidia, cel mai important activ al grupului, s-au majorat puternic. Intre cele doua tranzactii, incheiate in august 2007 si iunie 2009, barilul a fluctuat puternic intre un maxim de 147 de dolari si minime sub 30 de dolari, insa, in momentele in care Patriciu a vandut, cotatia a fost aproape aceeasi - in marja a 65-71 de dolari.

Patriciu nu a facut publica suma pe care a incasat-o in 2007 si nici pe cea aferenta tranzactiei de acum. In lipsa declaratiilor oficiale, analistii din piata de M&A apreciaza ca omul de afaceri ar fi obtinut un pret similar celui din 2007 pe actiune numai daca ar fi avut o clauza expresa in contractul de vanzare semnat in urma cu doi ani, caz in care suma maxima obtinuta acum ar fi de 533 mil. dolari. “In general, la astfel de contracte, la semnarea initiala se includ si parametrii pentru tranzactiile secundare, asa ca este posibil ca vanzarea pachetului de 25% sa fi fost prevazuta intr-un interval de maximum doi ani si la un pret care depindea de niste formule care includeau gradul de profitabilitate”, a explicat pentru Business Standard Matei Paun, managing partner la BAC Investment Bank. Bancherul de investitii a mai spus ca “este foarte posibil ca Dinu Patriciu sa-si fi negociat un pret minim si pentru pachetul de fata la parafarea contractului, si atunci, chiar si in actualul context de criza, sa fi fost avantajos sa vanda”. Un alt bancher de investitii a aratat ca miscarea facuta de omul de afaceri arata ca a crezut mai mult in dezvoltarea afacerilor proprii si in potentialul lor decat in Rompetrol. “Daca nu a avut un moment stabilit in care sa fie obligat sa-si faca exitul - si este foarte posibil sa fie asa, pentru ca lucrurile erau legate prin contract: cat este actionar, este si CEO, si nu cred ca ar fi avut KazMunaiGaz vreun interes sa-l indeparteze -, Dinu Patriciu a ales sa mearga pe cont propriu”, a comentat bancherul in cauza. “ Pe de o parte, are viziune si este o perioada plina de oportunitati. Pe de alta parte, a stat si s-a gandit: cat pot sa mai cresc Rompetrol si cat pot sa-mi cresc afacerile? Decizia lui a fost legata de potentialul mai mare al businessurilor personale”, a mai spus sursa citata.

In 1998, Dinu Patriciu si un grup de investitori locali achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol SA si majoreaza capitalul. In acel an, Rompetrol detinea afaceri de circa sase milioane de dolari si avea la baza Rafinaria Petromidia de la Marea Neagra. In 2007, cand a vandut pachetul de 75% catre compania de stat de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunaiGaz, grupul Rompetrol avea afaceri de circa 7,5 miliarde dolari, includea 40 de firme si era prezent in 13 tari. In 2008, Grupul Rompetrol ajunsese la o cifra de afaceri de 8,7 miliarde dolari.

KazMunaiGaz a anuntat vineri ca tranzactia cu Patriciu privind preluarea participatiei de 25% a fost finalizata. Patriciu iese astfel din grupul Rompetrol, pe care l-a controlat din 1998, iar KMG devine detinatorul integral. Pentru a anunta tranzactia, conducerea Bursei de Valori Bucuresti
(BVB) a suspendat vineri, in jurul orei 14.15, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) de la tranzactionare.

The Rompetrol Group detine 50,59% din Rompetrol Rafinare Constanta
si 51% din capitalul Rompetrol Well Services.

Grupul Rompetrol desfasoara activitati in mai multe state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si Franta. Grupul mai are activitati in Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elvetia, Libia, Rusia, Kazahstan si Bulgaria.

Din grupul Rompetrol fac parte 40 de firme. Printre activitatile de baza se regasesc: rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism. In Romania, grupul detine doua rafinarii, Petromidia si Vega, peste 450 de benzinarii si depozite de carburanti. Reteaua de benzinarii controlata de Rompetrol depaseste 600 de statii in toate tarile mentionate.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) vor reveni azi la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce au fost suspendate vineri, pentru a se anunta preluarea a 25% din grupul Rompetrol de catre KazMunaiGaz din Kazahstan, care avea deja 75% din titluri. Conducerea BVB a suspendat vineri, in jurul orei 14.15, actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, pentru protectia investitorilor. Titlurile acestor companii vor putea fi tranzactionate din nou pe Bursa incepand de azi, la ora 9.30, conform programului obisnuit al pietei de capital. Ultimul transfer cu actiunile Rompetrol Rafinare a avut loc la ora 14.00, la un pret de 0,045 lei pe unitate, in scadere cu 0,22% fata de cotatia de referinta. Titlurile Rompetrol Well Services consemnau un avans de 1,13% in jurul orei mentionate, ultima cotatie fiind de 0,359 lei pe titlu.