Asociated Press a realizat un amplu reportaj cu militarii români care au în pază autostrada dintre Kabul şi Kandahar
„Soldatul român îşi face semnul crucii, îşi aşază arma în vehiculul blindat şi pleacă în misiunea dificilă de securizare a unora dintre cele mai importante, dar şi periculoase obiective din Afganistan – autostrăzile". Aşa începe un amplu reportaj realizat de agenţia Associated Press despre Batalionul 812 Infanterie, "Şoimii Carpaţilor" care are în pază autostrada A1, ce face legătura între capitala Kabul şi oraşul Kandahar.
Comandantul unităţii, maiorul Ovidiu Liviu Uifăleanu, ce are în subordine 500 de soldaţi, explică AP că întreruperea circulaţiei pe această şosea ar constitui o importantă victorie pentru talibani. "Dar acest lucru este aproape imposibil. Dacă vor ataca, vor avea probleme", afirmă ofiţerul. El povesteşte că unitatea a fost prinsă în trei ambuscade la Zabul, dar că talibanii îi ştiu acum de frică. Mitralierele cu care pleacă în misiune pot demola orice redută şi pe oricine s-ar afla în spatele ei. Patrula românească de noapte acoperă circa 60 de mile. Soldaţii sunt supuşi asalturilor săptămânale ale insurgenţilor, care încearcă să le ocupe punctele de control. El a subliniat
sprijinul acordat de români afganilor, prin mobilitatea şi puterea lor de foc, lucru cu atât mai util cu cât poliţia naţională afgană este echipată inadecvat şi sărăcăcios. Divizia, cunoscută ca ‘’Şoimii Carpaţilor’’, a servit în Angola, Irak, iar acum în Afganistan.
Mai tari ca americanii
„Prezenţa românească este un exemplu de conduită pentru câştigarea războiului din Afganistan: convingerea statelor NATO care nu vor să-şi pună soldaţii în situaţii de luptă, să se angajeze efectiv în ofensivă. Este singura cale, spun experţii militari, care va asigura calea spre progres. Una dintre cele mai dure bătălii va fi pentru autostrada către Kandahar, notează Associated Press. România se află printre cele şase state care are trupe în Afganistan şi care nu a ezitat să-şi mute militarii de la proiectele de reconstrucţie, din zone mai sigure, către sudul ţării, unde se înregistrează violenţe. Sergentul român Gabi Sasalman, cu 12 ani de experienţă în misiunile din străinătate, susţine că "Afganistanul este la fel de periculos ca Irakul’’. O apreciere deosebită prestaţiei militarilor români a făcut-o şi comandantul trupelor americane în Zabul, maiorul Christopher Clay, care a declarat că eficienţa acestora este superioară celei a anumitor unităţi americane.
Talibanii pregătesc ofensiva de primăvară
Talibanii se pregătesc să ocupe, să izoleze şi să recâştige fosta lor redută dinaintea războiului. Se aşteaptă ca ofensiva talibană să fie declanşată în primăvară. Insurgenţii se limitează pe moment la atacarea celor 20 de puncte de control ale poliţiei şi armatei afgane din provincia Zabul. Această hărţuială continuă este pusă şi pe seama traficanţilor de droguri care se războiesc cu forţele de ordine care nu închid ohii şi nu primesc mită pentru a-i lăsa să-şi trecă marfa.
„Şoimii Carpaţilor" au trecut prin toate teatrele de luptă
Cei 497 de militari ai Batalionului 812 Infanterie, cantonaţi în prezent la Qalat, în sudul Afganistanului, îşi merită, fără doar şi poate, renumele. "Şoimii Carpaţilor" au primit botezul focului încă din 1996, în Angola. Au urmat apoi misiunile din Kosovo (2001-2002), Afganistan (2002-2003) şi Irak (2004-2005).
Misiunile Şoimilor sunt de patrulare, control trafic
, escortare de convoaie, dar şi de sprijinire a armatei şi poliţiei afgane. Totodată, ei vor sprijini implementarea planului de pace iniţiat de Guvernul Afganistanului, precum şi îndeplinirea unor proiecte de dezvoltare iniţiate de Echipa de Reconstrucţie Provincială din Zabul.