Guvernul Marii Britanii pare sa fi cedat intr-un final presiunilor facute de Iran sau macar sa fi stabilit o cale de mijloc pentru a-si recupera cetatenii. Pentru a negocia eliberarea celor 15 marinari britanici capturati de iranieni, Londra va trimite la Teheran un inalt responsabil al Marinei militare, scrie "Sunday Telegraph". Planul elaborat de autoritatile britanice ar prevedea si un "angajament" fata de Iran ca Marina regala sa nu mai intre niciodata in apele iraniene fara autorizatie.
Britanicii "au patruns oficial in apele teritoriale iraniene, iar curajoasele noastre garzi de frontiera care au urmat calea martirilor i-au arestat", declarase presedintele iranian, in cursul weekendului.
Presedintele Mahmud Ahmadinejad reprosase Marii Britanii ca nu urmeaza "calea legala si logica" in criza militarilor capturati. Dupa arestarea acestor persoane, guvernul britanic, in loc sa-si ceara scuze si sa-si exprime regretul pentru faptele comise, a inceput sa pretinda ca noi le suntem datori lor si sa faca zarva in diferite consilii internationale", a afirmat Ahmadinejad.
Londra sustine insa ca militarii sai se aflau in apele irakiene cand au fost arestati de "gardienii Revolutiei" iranieni, pe 23 martie. Teheranul isi mentine punctul de vedere ca ei se aflau in ape iraniene si pretinde scuze publice.Mai mult, spune Teheranul, britanicii au recurs si la alte gesturi sfidatoare: este vorba despre un presupus incident din Irak, in care trupele britanice ar fi incercuit un consulat iranian de la Basra si ar fi tras focuri de arma in aer. Marea Britanie a negat insa orice act agresiv, declarand ca tirurile de arma au fost trase in cadrul unui schimb de focuri survenit in momentul in care trupele britanice care patrulau pe jos, in apropierea consulatului iranian, au fost surprinse intr-o ambuscada. Un alt cotidian britanic vine insa cu o alta ipoteza: "Sunday Times" are informatii ca soarta celor 15 militari britanici ar depinde de rezultatul luptei pentru putere care se da intre doi importanti generali iranieni. General-maiorul Yahya Rahim Safavi, comandantul Garzilor Revolutionare, ar fi declarat vineri, in fata Consiliului Suprem de Securitate Nationala, ca situatia "scapa de sub control" si a cerut eliberarea imediata a detinutilor, in vederea detensionarii relatiilor cu Marea Britanie. In schimb, Yadollah Javani, directorul biroului politic al Garzilor Revolutionare, l-ar fi acuzat pe Safavi de slabiciune si "tendinte liberale" si ar fi cerut demararea procedurilor judiciare impotriva celor 15 militari britanici, relateaza cotidianul britanic.
Intr-o evolutie paralela, mitingul de duminica al studentilor iranieni de la Teheran, care manifestau in fata Ambasadei Marii Britanii in legatura cu criza militarilor britanici, a luat o turnura violenta, protestatarii incepand sa lanseze pietre si petarde, potrivit AFP. Aproape 200 de studenti islamisti au cerut judecarea si condamnarea celor 15 militari britanici capturati in Golful Persic. Mai multe petarde au explodat in interiorul curtii ambasadei, vizata de masuri stricte de securitate si protejata de zeci de politisti si baricade.
Intre timp
, Londra beneficiaza de sprijinul explicit al ONU, UE - presedintele Comisiei Europene spunea ca Europa este solidara cu Londra - si, evident, al SUA.