sâmbătă, 21 februarie 2009

Agentia “Moldova-Vin” va identifica solutii pentru revigorarea ramurii viti-vinicole

Prim-ministrul Vasile Tarlev a participat la sedinta largita al Colegiului Agentiei Agroindustriale „Moldova-Vin”, in cadrul careia a trasat unele sarcini de perspectiva intru eficientizarea activitatii acestei institutii, precum si in dezvoltarea ramurii viti-vinicole.

Audiind rapoartele prezentate, Prim-ministrul a evidentiat ca ramura viti-vinicola este una prioritara pentru economia nationala, iar Guvernul acorda o atentie deosebita actiunilor de dezvoltare al acesteia.

Prim-ministrul a subliniat
ca intregul spectru de probleme, create pe parcursul anului 2006 in ramura viti-vinicola, ca urmare a restrictiilor impuse pe piata de desfacere traditionala a vinurilor moldovenesti, necesita o abordare temeinica din partea tuturor autoritatilor administrative centrale, evidentiind rolul nemijlocit si direct al Agentiei „Moldova-Vin” in acest proces.

Intru realizarea obiectivelor propuse, potrivit premierului, se impun nu doar solutii imediate si sporadice, pe o perioada scurta, dar masuri de natura sa asigure o dezvoltare durabila a ramurii, in baza unor prioritati bine definite.

Vectorul principal in activitatea Agentiei si a institutiilor subordonate trebuie sa se axeze pe asigurarea calitatii sporite a productiei vinicole, a evidentiat Prim-ministrul. Acest obiectiv, in opinia sa, poate fi asigurat prin utilizarea materiei prime de inalta calitate, aplicarea noilor tehnologii in producere, modernizarea utilajului etc.

In acest scop, o prioritate absoluta este dezvoltarea mai accelerata a plantatiilor viticole cu soiuri europene. Intru realizarea acestui obiectiv, ritmul infiintarii plantatiilor de vita-de-vie trebuie accelerat, in anul 2007 urmind a fi plantate minim 10 mii de hectare, a subliniat Vasile Tarlev.

Seful Executivului a afirmat ca statul va sustine si in continuare, financiar si logistic, procesul de infiintare a plantatiilor viticole. Astfel, pina la moment, au fost achitate integral subventiile pentru viile plantate in anul 2006. Pe viitor, subventiile pentru sadirea vitei-de-vie vor fi achitate pe parcursul primului trimestru al anului urmator celui de plantare.

Agentia urmeaza sa monitorizeze strict calitatea materialului saditor utilizat, precum si respectarea normelor si metodologiei de plantare. O atentie sporita este necesar de acordat dezvoltarii ramurii pepinieritului viticol, gestionarii mai eficiente a patrimoniului statului, stabilirii unei conlucrari mai productive cu oamenii de afaceri, a specificat Vasile Tarlev.

Premierul a subliniat ca inasprirea conditiilor stabilite la exportul productiei vinicole moldovenesti se impune in conditiile unei concurente dure de pe pietele externe. Sporirea competitivitatii vinurilor moldovenesti exportate, in opinia lui Vasile Tarlev, va permite promovarea mai intensa a productiei moldovenesti peste hotare.

Seful Executivului a evidentiat necesitatea intreprinderii unor actiuni mai energice in diversificarea pietelor de export, precum si majorarea volumului de productie vinicola exportata. In acest scop, potrivit Premierului, se impun actiuni chibzuite si conjugate ale tuturor participantilor de pe piata.

Vasile Tarlev a anuntat ca, in scopul sustinerii producatorilor din ramura viti-vinicola, Guvernul a apelat catre institutiile financiare internationale in obtinerea unor linii creditare avantajoase, de lunga durata, pentru recreditarea ulterioara a intreprinderilor din domeniu.

Totodata, prim-ministrul a estimat ca Agentia „Moldova-Vin” are mari restante la capitolul protejarii consumatorului autohton, pe piata moldoveneasca fiind comercializate produse
alcoolice de import de o calitate dubioasa. In acest context, Vasile Tarlev a cerut elaborarea, in decurs de o luna, a unui Plan de masuri eficiente pentru stabilirea controlului riguros asupra calitatii produselor alcoolice importate in Moldova.

Unele neajunsuri au fost semnalate si la capitolul elaborarii reglementarilor tehnice ramurale, care in opinia sefului Executivului, necesita a fi ajustate la prevederile legii viei si vinurilor.

Alte obiective in activitatea Agentiei „Moldova-Vin”, nominalizate de premier, constau in promovarea si stimularea agentilor economici de a produce vinuri cu denumiri de origine, a vinurilor ecologice. De asemenea, Prim-ministrul a cerut elaborarea, in termene restrinse, a unei Conceptii unice de utilizare eficienta a strugurilor din soiuri hibrid de tip Isabela, facilitarea comercializarii vinului taranesc etc.