n fine, o veste buna! Dupa ce s-a invartit mai bine de o luna in jurul propriei cozi prim-ministeriale, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, formarea unui nou guvern. Scurt, sobru, fara regrete dupa pierderea aliatilor democrati, cu adresari calde catre "dragii romani", pe care i-a asigurat ca noul Cabinet, "construit in jurul PNL", va promova interesele si valorile Romaniei in Uniunea Europeana. Ingroparea definitiva a Aliantei D.A. s-a facut fara bocete, iar decesul ei - constatat in urma cu doua saptamani - a fost pus exclusiv in seama presedintelui Traian Basescu, care "a dinamitat o constructie politica foarte solida".
De-acum inainte, situatia ar trebui sa se calmeze, daca nu sa se simplifice.
Guvernul aproape liberal - asupra prezentei UDMR premierul nu a gasit de cuviinta sa insiste pentru a nu inflama obiectiile cu iz electoral ale pesedistilor si conservatorilor - este unul minoritar, teoretic, dar sprijinit practic de PSD, PC si PRM, adica de fosta opozitie, in timp
ce PD si PLD - noua opozitie, mini-Alianta D.A. - se va coaliza impotriva sa. Rolurile s-au inversat asadar, in functie de evolutia raporturilor dintre partidele aflate pana astazi la putere si a relatiei dintre acestea si presedintele Traian Basescu. Or, tocmai aceasta pozitionare circumstantiala, determinata de antipatii personale si razbunari postelectorale, face ca "formula stabila de guvernare" promisa de Tariceanu sa aiba un viitor tulbure. Executivul liberalo-udemerist, care prin forte proprii nu strange nici macar un sfert din voturile parlamentarilor, se va afla permanent la discretia PSD. Din fericire pentru Tariceanu, mai este doar un an pana la alegerile parlamentare si nimeni, cu exceptia lui Traian Basescu, nu este interesat de anticipate. Primul-ministru nu se afla, drept urmare, in pericol de a-si pierde scaunul
, ci, mai grav, de a ceda o parte dn proiectele dupa care a guvernat. Pesedistii nu au fost niciodata de acord cu cota unica de impozitare si, la inceputul fiecarui an fiscal, si-au pus finantistii s-o desfiinteze.
Nu agreeaza nici Legea ANI pentru care s-a batut Macovei si pe care premierul si-a insusit-o Pachetul liberal de legi ale sigurantei nationale - prin care se reduce atotputernicia serviciilor de informatii - iarasi nu le este pe plac, PSD sustinand varianta dura a SRI si a presedintelui Basescu. Cabinetul Tariceanu bis o va duce din compromis in compromis pana la finalul mandatului in 2008, lucru ce ar putea avea, asupra PNL, serioase consecinte de imagine, pe care nici obisnuita darnicie a guvernantilor din timpul pomenilor electorale nu va avea cum sa le dreaga. Alegand sa ramana la guvernare, PNL s-a pus singur intr-o postura extrem de ingrata, din care nu se va putea scoate singur, ci printr-o alianta pre sau postelectorala cu un alt partid. Convietuirea cu PSD in urmatoarele 16-17 luni reprezinta un test de compatibilitate in aceasta privinta. Fostul sau aliat se gaseste insa in cea mai confortabila dintre posturi. Exclus din guvern, exact asa cum si-a dorit, PD nu are altceva de facut decat sa se concentreze asupra cresterii sale electorale, radicalizandu-si discursul antiliberal si antipesedist, confundandu-se cu inca popularul Basescu si incercand sa atraga electoratul Aliantei D.A., astfel incat sa depaseasca PSD. Cat despre acesta din urma, daca Romania va merge bine, se va putea lauda ca a guvernat prin procura.