Antreprenorii si conducatorii companiilor cu capital local listate la Bursa sustin ca scaderile de pe Bursa nu influenteaza semnificativ activitatea acestora, efectele negative fiind la nivelul imaginii si al perceptiei investitorilor fata de acestea.
"Pe mine personal nu ma afecteaza scaderile de pe Bursa, pentru ca nu intentionez sa vand. Ma afecteaza moral pentru ceilalti investitori de la Bursa. Este o situatie de moment, care este adevarat ca se poate prelungi, dar nu vad sa ma afecteze, companiile noastre fiind capabile sa se finanteze singure fara atragerea de capital de pe Bursa", spune Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Prospectiuni Bucuresti, companie care si-a redus capitalizarea cu 217 milioane de euro de la inceputul anului, de la 313 milioane de euro la 95 de milioane de euro.
El spune insa ca scaderile de pe Bursa si, mai ales, absenta investitorilor straini de pe piata scad competitivitatea companiilor locale.
"Este un dezavantaj pentru economia romaneasca din cauza situatiei acesteia globale, investitorii straini neavand un interes major pentru capitalul romanesc, si bineinteles cel autohton nu poate sa sustina cresterile", considera Tender.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, actionarul principal al Bancii Carpatica, dar si al grupului de firme de transport Atlassib, spune ca scaderea actiunilor bancii pe Bursa nu-i afecteaza in niciun fel afacerile.
"N-am niciun fel de problema. O duc mai bine ca oricand. Avem o baza de capital solida, am facut majorare de capital sa sustinem banca si concuram cu marii finantisti ai lumii. In urma cu cinci ani ma cunostea putina lume, acum ma cunoaste toata lumea si in strainatate", spune Carabulea.
Printre cei mai importanti investitori locali care detin companii listate pe Bursa se numara si SIF-urile, care au scazut, la randul lor puternic in acest an, chiar mai mult decat valoarea companiilor pe care le detin in portofolii. De exemplu, SIF Transilvania a pierdut peste 450 de milioane de euro din capitalizare, adica aproape 65%, in conditiile in care nicio firma din portofoliul sau nu a scazut atat de mult.
"Ma ingrijoreaza ce se intampla pe pietele internationale si pe Bursa, pentru ca scaderile ne afecteaza direct. Niciodata nu mi-am inchipuit ca o actiune SIF3 mai poate scadea sub 1 leu si totusi s-a intamplat. Cred ca scaderile de la noi sunt mai mult de natura emotionala decat determinate de fapte reale", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Exista insa si voci in comunitatea locala de business care apreciaza ca ceea ce se intampla pe Bursa este normal in conditiile actuale de pe pietele internationale si nu are legatura cu sursa capitalului.
"Scaderile de pe Bursa sunt justificate, avand in vedere ca in general (companiile romanesti - n.red.) sunt companii mici, si acestea sunt mai afectate la scadere decat companiile de talie medie sau mare, dimensiunea scaderilor fiind legata totodata si de pozitionarea pe sectoare de activitate. De exemplu, Impact scade pentru ca exista ingrijorari ca sectorul acela are o problema, la fel constructorii scad in mod natural. Nu cred ca are legatura cu faptul ca sunt companii romanesti sau nu", este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).